Etiopie Haru

Mango- Jahody- Ananas- Fialka

Odrůda: Dega, Kudhume, Wolisho

Region: Yirgacheffe, Oromia

Nadmořská výška: 2020m.n.m.

Farmář: Hailu Biratu

Zpracování:  natural

SCA 87,25 Bodů

Varianta:
Dostupnost Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 427/250 427/500 Zvolte variantu
370 Kč 740 Kč od 370 Kč
Etiopie Haru

Zpracovatelská stanice Hafursa Haru se nachází poblíž Yirgacheffe, nedaleko od hranic s oblastí Oromia. Samotná oblast má asi 195 000 obyvatel, z toho je pouhých 8 % obyvateli měst. Nachází se zde 12 standardizovaných fermentačních nádrží a více než 160 sušicích lůžek. To umožňuje rychlejší obrat, ale zároveň možnost sledovat kvalitu jednotlivých šarží. Stále častěji se to stává součástí zpracování například v Etiopii, jak roste potřeba trhu.

Jednotlivé variace jsou často označovány jako odrůdy, v důsledku velké genetické rozmanitosti se ale často stává, že vlivem různých podmínek nejsou odrůdy z různých oblastí totožné. Variace Kumie je často označována jako podtyp Yirgacheffe. Jedná se o poměrně malá zrna. Variace Dega je naproti tomu rozšířenější a podtyp Wolisha je typický pro vysoko položená místa.

Na dodávkách kávy se podílí vícero lokálních zemědělců. Kávové třešně jsou sbírány ručně, aby se zabránilo nežádoucím defektům kávy. Následně jejich cesta pokračuje do sušiček – na sušící lůžka. Suší se přibližně 21 dní, za tu dobu je káva několikrát obrácena. Po vysušení se odstraňuje třešňová dužina. Následně je káva odvezena do Addis Abeby na přetřízení a případnou expedici.