Metody zpracování kávy - suchá

NATURÁLNÍ, SUCHÁ METODA ZPRACOVÁNÍ

Patří k nejstarším, nejjednodušším a nejlevnějším způsobům zpracování kávy. Není při ní taková spotřeba vody, proto se používá převážně v místech, kde je k vodě omezený přístup, příkladem mohou být země jako Etiopie nebo Brazílie. 

Kávové třešně se po sběru rozprostřou na betonové podlahy, případně na jiný povrch a nechají se sušit. Třešně se při sušení musí pravidelně otáčet a prohrabávat. Na Haiti k tomu používají koně, které třešně při chůzi prohrabávají. Bohužel tak ale dochází často k defektům třešní, které jsou ale při prodeji brány jako zajímavost, nikoli defekt. 

Třešně se prohrabávají, aby se k nim v rovnoměrné míře dostalo slunce a vítr. To mimo jiné zabrání tomu, aby začaly třešně plesnivět, hnít nebo fermentovat. Tím by se ohrozila úroda. Na prohrabávání třešní se na některých místech používají kromě jiného i malé traktory. Některé plantáže už jsou natolik automatizované, že mají vlastní mechanické sušičky, které dokážou celý proces urychlit. Na noc se třešně musí zakrývat tak, aby se k nim nedostala vlhkost. Ta by mohla spustit nevyžádaný proces fermentace. 

Sušení třešní trvá 20 - 30 dní v závislosti na více specifikacích. Po fázi sušení se z třešní odstraňují slupky. Nabízí se několik možností, nejčastější je ale pomoci si stroji. Mezi kávovými zrnkami stále zbývá vrstva pergamenu. 

Nastává proces selekce zdravých a kvalitních zrn. Třídí je povětšinou ženy. Kritériem je, jak je již zmíněno kvalita zrn a jejich velikost. 

Poté zrna další měsíc nebo dva odpočívají, než se vydají na cestu k pražírně, která objeví jejich první část příběhu, který vypráví.

Kávy zpracované touto metodou mívají silnější, výrazné tělo. Je to způsobeno látkami, které se uvolňují z dužiny během sušení. Očekávat můžeme rozmanitější chuťový profil kávy, zejména sladké, medové a ovocné tóny. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení