Metody zpracování kávy - mokrá

Metody zpracování kávy

Mokrá (washed) metoda

Probíhá tak, že se nasbírané kávové třešně zbaví hned po sběru slupky i větší části dužiny. Následně se umístí do fermentačních nádob, ve kterých probíhá proces fermentace. 

Fermentace je chemický proces, při kterém dochází k přeměně cukrů na jiné látky. Většinou se tak děje za pomoci živých organismů - kvasinek, bakterií nebo plísní. 

Při zpracování kávy je fermentace nutná, ale musí se hlídat správná fáze. Pokud by probíhala moc dlouho, mohla by negativně ovlivnit výsledný efekt. U kávy se pozná správná doba fermentace tak, že se od zrn oddělí zbytek dužiny. 

Po fermentaci jsou zrna promyta a sušena na slunci. Sušit je lze buď na tzv. afrických postelích, což jsou vyvýšené prodyšné plachty, nebo na betonových plochách.

Mokrá metoda zpracování je současně jedna z nejpoužívanějších. Je náročná na vybavení a spotřebu vody, naproti tomu ale není třeba tolik lidské práce. Jednou z výhod je i kvalitnější selekce kávových zrn. Zrna s defektem totiž vyplavou na vodní hladinu a společně s odpadní vodou odtečou pryč. 

Zrna zpracovaná mokrou metodou se vyznačují čistou plnou chutí a svěží jemnou aciditou.

Příště se podíváme pod pokličku naturální - suché metody. 

 

káva-přebírání kávy-zrnka kávy

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení